Jak může pomoci homeopatie v novorozeneckém a kojeneckém období života

“Můj Homeopat” léčí podobné podobným / SIMILIA SIMILIBUS CURANTUR /

Homeopatie a internet

Jak může pomoci homeopatie v novorozeneckém a kojeneckém období života


Cesta každého dítěte na svět, je poměrně složitá záležitost a naše děti přitom a potom mohou mít různé potíže. Který lék pomůže po dlouhém porodu koncem pánevím, kleštěmi nebo císařském řezu? Co pomáhá zvládnout novorozeneckou žloutenku, očkování proti tuberkulóze, plynatost a bolesti bříška nebo moučnivku? Jak postupovat při špatném spánku, prořezávání zoubků, anemii či různých typech očkování?

Pokud porod trvá moc dlouho a dítě má po porodu oteklou hlavičku a známky prokrvácení spojivek a kůže, je vhodné podávat dítěti lék Arnika montana  v ředění 9 CH, 3x denně jednu dávku. Dávka pro novorozence a kojence se připraví tak, že se rozpustí 5 kuliček léku v 1 dcl převařené kojenecké vody, a pak se podává jedna kávová lžička 3x denně. Roztok připravíme každý den čerstvý. Kuličky by se neměly rozpouštět v úplně vařící vodě a roztok by se měl míchat nekovovou lžičkou.

Pokud se dítě rodí koncem pánevním, mělo by Arniku dostat vždy, jelikož tento typ porodu je pro dítě vždy náročnější. Jestliže je nutné použít při porodu dítěte kleště, což už se v dnešní době vyskytuje zcela výjimečně, nebo vakuumextraktor, je vhodné přidat k léku Arnika ještě i lék Natrum sulfuricum 15 CH, 2x denně 1 dávku až do vymizení obtíží (tedy modřiny, otoky apod.). Pokud se dítě narodí císařským řezem a matka byla v celkové narkóze, podáváme lék Nux vomica 9 CH, 3x denně jednu dávku. Tento lék pomůže dítěti lépe metabolizovat narkózu.

Pokud má dítě novorozeneckou žloutenku podáváme lék Lycopodium 9CH 2x denně a lék China rubra 9CH také 2xdenně. Oba léky výrazně usnadní metabolizaci bilirubinu (žlučového barviva). Každé dítě, kromě dětí nedonošených, je v porodnici očkováno vakcínou proti tuberkulóze. Aby imunitní systém dítěte dokázal dobře zvládnout toto očkování podáváme lék Silicea 9CH 1x denně jednu dávku 6 týdnů až 3 měsíce po očkování. Délka podávání je závislá na vzhledu jizvy po očkování na kůži. Pokud se jizva hojí pomalu podáváme lék 3 měsíce. I u nedonošených dětí má homeopatie své místo. Může pomoci s trávením, přibýváním na váze, vyvíjením nezralých plic, imunitnímu systému atd. V těchto případech, je ale nutné volit lék přísně individuálně, podle potřeb každého dítěte a konsultovat jeho stav s homeopatem.

U kojenců bývá častým problémem velká plynatost a bolesti bříška. V tomto případě podáváme lék China 9 CH 3x denně 1 dávku a lék Colocynthis 9 CH při bolestech bříška každých 10 -15 minut jednu dávku až do vymizení obtíží. Maminky se nemusí bát, homeopatický lék se nedá předávkovat tak, jako lék klasický. Tato kombinace léků většinou zabírá velmi dobře, pokud ale nedochází ke zlepšení, je nutné kontaktovat homeopata a změnit léčbu.

Pokud má dítě v pusince kvasinkovou infekci pomáhá kromě lokální léčby Borax 9CH 3x denně 1 dávku. Jestli že  kojenec špatně spí a je vzteklý a protivný, když mu rostou zuby, pomůže velmi dobře lék Chamomilla 9 nebo 15 CH, při větších obtížích můžeme podávat i každou hodinu jednu dávku. Dítě se poměrně rychle zklidní a klesne i případná zvýšená teplota.

Pokud má dítě v kojeneckém věku problémy s nedostatkem červených krvinek podáváme lék Ferrum phosphoricum 9 CH 2x denně dávku, celou dobu léčení anemie, tedy i několik měsíců, samozřejmě při současném podávání preparátů železa. Homeopatikum velmi výrazně zlepšuje vstřebávání a ukládání železa v organismu.

Po 3 měsíci věku jsou děti očkovány celou řadou dalších očkovacích látek. Pro lepší snášení očkování a podporu imunity je dobré vždy podávat lék Thuya 15 CH 1x denně jednu dávku, ode dne očkování 10 dní. Při očkování proti žloutence přidáváme ještě lék Phosphorus 9CH 1 x denně jednu dávku také 10 dní.

Pomocí homeopatie můžeme také ovlivnit celou řadu dalších obtíží našich miminek, bez chemických léků, ale to už většinou spadá do péče erudovaného homopatického lékaře, nejlépe pediatra.

Zdroj: Časopis MAMITA, 20/2007, http://www.mamita.cz/
Autor: MUDr. Kateřina Formánková